Pyszne placuszki z płatkami kukurydzianymi i malinami idealne na śniadanie w ponury dzień, trochę przypomną ciepłe słoneczne letnie poranki. Placuszki są delikatne i mięciutkie, a maliny nadają im fajnego smaku. Oczywiście najlepsze są świeże maliny, niestety nie ta pora roku, a z mrożonymi też można.
Składniki:
- 100 g płatków kukurydzianych (użyłam Corn Flakes Lubella)
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 4-5 łyżek mąki
- 6-7 łyżek mleka
- kilka malin (użyłam mrożonych)
- olej do smażenia
Płatki kukurydziane zalać jogurtem naturalnym, wymieszać i odstawić na 15-20 minut, żeby płatki zmiękły. Następnie dodać jajka, cukier, mąkę i mleko i dobrze wymieszać łyżką. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta, a na wierzchu kłaść po 3-4 maliny. Delikatnie przekładać na drugą stronę, smażyć na złoty kolor.
Rada: Jeśli masa będzie trochę za gęsta należy dolać więcej mleka. Placuszki są pyszne również bez malin.
Życzę Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojego bloga.
#lubella #silazezboza #lubellacornflakes #odkryjcomozezboze #dzienzdrowegosniadania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz