czwartek, 9 listopada 2017

Zupa pieczarkowa








Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 litry bulionu lub wody

Wodę lub bulion postawić na ogniu, dodać kawałek obranego selera oraz marchew i pietruszkę, starte na tarce o grubych oczkach. Dodać listki laurowe. Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Dodać pieczarki do cebuli i podsmażać, aż odparują soki z pieczarek. Następnie dodać do wywaru i chwilę razem gotować. Przyprawić solą i pieprzem, zatrzepać śmietaną rozprowadzoną w ciepłej zupie.  











Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...