Tarta na cieście francuskim z cukinią i pomidorkami to fajny pomysł na pożywną kolację.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 cukinie
- 3 jajka
- 1 cebula
- 2 parówki
- 4 łyżki śmietny 18%
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 kilka mozzarelli
- sól,pieprz
- zioła prowansalskie
- papryka słodka i ostra
- 2-3 łyżki oleju (użyłam Oleju Wielkopolskiego)
Jedną cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać solą i odstawić na 30 minut. Formę na tartę wysmarować masłem lub olejem i wyłożyć ciasto francuskie, jeśli zostanie nam kawałek ciasta zostawić na wierzch tarty. Ciasto podpiec 5 minut w temp. 200 C. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na gorącym oleju. Posoloną cukinię odcisnąć z powstałego soku i dodać do niej jajka, śmietanę, pokrojoną w półplasterki parówkę i przygotowaną cebulę. Wszystko razem wymieszać i przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką słodką i ostrą. Wylać na podpieczone ciasto francuskie. Na wierzchu ułożyć drugą cukinię pokrojoną w plasterki (starłam na tarce mandolinie) oraz poukładać przekrojone pomidorki na pół (skórką do dołu). Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na wierzchu tary. Jeśli zostało trochę ciasta, pokroić w paseczki i wyłożyć na tartę. Piec około 40 minut w temp. 190 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić czy na środku masa się zsiadła.
Życzę Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojego bloga.
#OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz