Składniki:
- 25 dag margaryny
 - 1 i 1/2 szklanki cukru
 - 6 jajek
 - 3 szklanki mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1 cukier waniliowy
 - 1 i 1/2 łyżki śmietany
 - 2 łyżki kakao
 
Dodatkowo:
- 1 kg gruszek
 - 1 cukier waniliowy
 
Gruszki obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić. Na patelni wymieszać z cukrem waniliowym i chwilę przesmażyć, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać żółtka, a następnie dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę ciast, wyrównać i wyłożyć naszykowane gruszki. Do reszty ciasta dodać kakao i śmietanę, wyłożyć na gruszki. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 stopni Celcjusza około 45 minut.
Smacznego!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz