Do tej pierwszej młodej kapusty raczej nie dodaję żadnych dodatków prócz koperku i staram się jej nie zagęszczać.
Składniki:
- 1 duża młoda kapusta lub dwie małe
- pęczek koperku
- 3 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól. pieprz, maggi
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
Kapustę obrać z wszystkich nieładnych liści, przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować. Przełożyć do garnka i dolać trochę wody, aby się nie przypaliła ( nie za dużo, ponieważ kapusta puści swoje soki). Dodać ziele angielskie, listki laurowe i trochę soli, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek i troszkę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego do smaku. Przyprawić solą, pieprzem i maggi. Jeśli kapusta jest za rzadka można ją zagęścić zasmażką z mąki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz