Zrobiłam w czterech dużych pucharkach, ale można podzielić na sześć lub nawet osiem mniejszych.
Składniki:
- 1 galaretka truskawkowa
- 300-500 g truskawek
- 2 żółtka
- 3 serki waniliowe (po 200 g każdy)
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na lśniącą masę. Dodajemy serki waniliowe, a następnie mleko w proszku i rozpuszczoną żelatynę. Całość mieszamy i rozlewamy do pucharków, po czym odstawiamy do lodówki. Truskawki drobno kroimy i układamy na zastygniętej masie z serków, zalewamy zimną galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz