Sezon na owoce w pełni, więc tym razem ciasto z czereśniami i oczywiście galaretką, ponieważ takie moje dzieci lubią najbardziej.
Składniki: (blacha 25x21)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jogurtowa:
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 galaretki malinowe
- 2 szklanki gorącej wody
Galaretka:
- 2 galaretki wiśniowe
- 3 szklanki gorącej wody
- około 500 g czereśni
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier i ubijać do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Kolejno dodawać po jednym żółtku i chwilę ubijać. Przesiane oby dwie mąki z proszkiem do pieczenia dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temp. 170 stopni C.
Masa jogurtowa:
Jedną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do zastygnięcia. Następnie pokroić w kostkę. Drugą galaretkę również rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Jogurt zmiksować z lekko tężejącą galaretką. Dodać galaretkę pokrojoną w kostkę i delikatnie wymieszać. Masę przelać na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretka:
Galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody i odstawić. Czereśnie wydrylować i wyłożyć na zastygniętą masę jogurtową. Zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Życzę Smacznego!
Będzie mi miło jeśli polubisz mojego bloga.
wspaniałe ciacho;)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń