Super ciasto, które zawsze się udaje a do tego ładnie wygląda i nadaje się na każdą imprezę. Wilgotne ciasto czekoladowe i masa serowa zadowoli każdego, tym razem dodałam sezonowe owoce czyli śliwki.
Składniki: (forma 25x35 lub trochę mniejsza)
Ciasto czekoladowe:
- 1/4 szklanka wody
- 200 g margaryny lub masła
- 3 łyżki kakao
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja
- szczypta soli
Masa serowa:
- 800 g sera półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 80 g masła roztopionego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- około 500 g śliwek
Jajka do ciasta czekoladowego powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do rondelka włożyć masło, wodę, cukry i kakao. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu całkowitego rozpuszczenia składników. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać do momentu połączenia składników. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Przelać cisto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temp. pokojową. Zmielony ser zmiksować z cukrami, żółtkami i mąkami, dolać roztopione masło. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyłożyć na ciasto czekoladowe i można delikatnie przemieszać masę serową z ciastem, aby powstały zygzaki. Wypestkowane śliwki ułożyć skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C około 60 minut.
Życzę Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojego bloga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz