Kruche kakaowe ciasto, masa kokosowa i do tego czerwone porzeczki, które dają lekko kwaskowaty efekt. Można wykorzystać także inne owoce.
Składniki: (forma 25x35)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 żółtek
- 250 g margaryny
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 budyń czekoladowy
Masa kokosowa:
- 5 białek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 budyń śmietankowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- około 500 g czerwonej porzeczki
Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy jedną częścią ciasta i nakłuwamy widelcem, a drugą włożyć do zamrażalnika.
Białka na masę kokosową ubić na sztywno, następnie stopniowo dodać cukier. Dodać wszystkie wymieszane suche składniki oraz śmietanę. Całość dokładnie zmiksować i wylać na wyłożone w formie ciasto. Obrane i umyte porzeczki wyłożyć na masę kokosową.
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć na porzeczki. Piec około 50 minut w temp. około 180 stopni C.
Życzę Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojego bloga
Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć na porzeczki. Piec około 50 minut w temp. około 180 stopni C.
Życzę Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojego bloga
witam! czy porzeczki mrożone się sprawdzą ?
OdpowiedzUsuń