poniedziałek, 9 września 2019

Kruche ciasto kokosowe z porzeczkami

Kruche kakaowe ciasto, masa kokosowa i do tego czerwone porzeczki, które dają lekko kwaskowaty efekt. Można wykorzystać także inne owoce. 







Składniki: (forma 25x35)

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 budyń czekoladowy
Masa kokosowa:
  • 5 białek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • około 500 g czerwonej porzeczki


Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Formę wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy jedną częścią ciasta i nakłuwamy widelcem, a drugą włożyć do zamrażalnika.

Białka na masę kokosową ubić na sztywno, następnie stopniowo dodać cukier. Dodać wszystkie wymieszane suche składniki oraz śmietanę. Całość dokładnie zmiksować i wylać na wyłożone w formie ciasto. Obrane i umyte porzeczki wyłożyć na masę kokosową. 

Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć na porzeczki. Piec około 50 minut w temp. około 180 stopni C. 







Życzę Smacznego!



Zapraszam do polubienia mojego bloga

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...