środa, 23 października 2019

Ciasto czekoladowo-krówkowe

Kupiłam krówki, które były tak twarde, że nie dały się zjeść. Postanowiłam wykorzystać je do ciasta, które wyszło bardzo smaczne i dość słodkie, więc można dać mniej cukru.













Składniki: (forma 28x24)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 125 g margaryny
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 20 krówek
  • 1 czekolada gorzka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mleko, margarynę, pokruszoną czekoladę i 10 pokruszonych krówek podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukierków i czekolady. Przestudzić. Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą na przemian z chłodnym mlekiem czekoladowym. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę krówek pokruszyć i rozłożyć na wierzchu ciasta lekko dociskając. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni C.














Życzę Smacznego!



Zapraszam do polubienia mojego bloga

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...