sobota, 17 kwietnia 2021

Ciasto "Jamajka"

Ciasto już znane i przez moją rodzinę bardzo lubiane. Wilgotne, ładnie się kroi, smaczne i ładnie wygląda. Dla mnie to taki trochę promyk wiosny, która nie chce do nas przyjść w tym roku. Dosyć pracochłonne, ale co tam ...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Składniki: (blacha 25x35)
 
Ciasto:
  •  6 jajek
  •  3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 750ml wrzącej wody
 
Masa:
  • 500ml śmietanki 30%
  • 500g mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Nasączenie:
  • pół szklanki ciepłej wody
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
  • 5-6 sztuk bananów
  • sok z cytryny
  • dżem morelowy, brzoskwiniowy lub porzeczkowy
  • czekolada mleczna  
 

Białka oddzielić od żółtek i ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę . Następnie dodawać po trochu cukier ciągle ubijając. Dodawać po jednym żółtku miksując. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko przesiać do ubitej masy i delikatnie mieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu ciast przekroić na dwa blaty. Można również biszkopt upiec dzień wcześniej wtedy lepiej się kroi. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Wymieszać wodę z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem. Nasączyć dolny blat i posmarować 3-4 łyżkami dżemu. Banany przekroić na pół wzdłuż, posmarować sokiem z cytryny z obu stron i układać jeden obok drugiego na biszkopcie. Najlepiej wybrać jak najmniej zakrzywione banany i jak najdłuższe, wtedy wygodniej się układa. Ułożone banany zalać tężejącą galaretką i wstawić na 2 godziny do lodówki. Dobrze chłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Na koniec dodać cukier. Tak przygotowaną masę wyłożyć na galaretkę z bananami, zostawić trochę, aby posmarować wierzchu ciasta. Górny blat delikatnie nasączyć, od tej strony, od której jest przekrojony. Ułażyć go na masie i delikatnie docisnąć, aby wszystko się ładnie połączyło. Wierzch posmarować resztą masy i posypac startą czekoladą. Wstawić na noc do lodówki. Polecam

 
 









Życzę Smacznego!


 
Zapraszam do polubienia mojego bloga ☺


Zachęcam również do pozostawiania komentarzy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...