niedziela, 25 kwietnia 2021

Zupa gulaszowa

 
 
 
Sycąca i rozgrzewająca zupa gulaszowa z mięsa wieprzowego z małą ilością dodatków, czyli można powiedzieć, że taka łatwiejsza i na pewno tańsza wersja niż z mięsa wołowego. Ja osobiście bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulaszowe i strogonowy. 





Składniki:
 
  • 1 kg mięso wieprzowe bez kości

  • 1 cebula

  • 1 marchew

  • 1 papryka czerwona

  • 1 papryka zielona

  • 4-5 ziemniaki

  • papryka słodka

  • sól i pieprz

  • 3 listki laurowe

  • 3-4 kulki ziela angielskiego

  • Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat

  • majeranek suszony lub tymianek

  • ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • olej rzepakowy do smażenia

     

    Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie papryką, pieprzem i solą. Odstawić na jakiś czas, żeby smaki się przegryzły. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć lekko na oleju. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka i zalać wodą (około 1-1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.
    Papryki umyć i oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek lub tymianek. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju.  

     

     






Życzę Smacznego!
 
Zapraszam do polubienia mojego bloga☺

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...