Składniki:
- 500 g pieczarek
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki śmietany
- 2 litry bulionu lub wody
Wodę lub bulion postawić na ogniu, dodać kawałek obranego selera oraz marchew i pietruszkę, starte na tarce o grubych oczkach. Dodać listki laurowe. Pieczarki oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Na rozgrzane masło wrzucić cebulę i smażyć do momentu, aż się zeszkli. Dodać pieczarki do cebuli i podsmażać, aż odparują soki z pieczarek. Następnie dodać do wywaru i chwilę razem gotować. Przyprawić solą i pieprzem, zatrzepać śmietaną rozprowadzoną w ciepłej zupie.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz