Składniki:
- 250 g puree z dyni (ok. szklanki)
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- skórka starta z 2 mandarynek
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do polewy: 50 g białej czekolady lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego
W garnku roztopić masło mieszając starać się, żeby się nie zagotowało. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić. Dodać puree z dyni i skórkę startą z mandarynek, wymieszać i ostudzić. Odłożyć dwie łyżki masy do polewy. Do większości lekko ciepłej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodawać do masy w trzech partiach delikatnie mieszając łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy delikatnie mieszając. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Do odłożonej na polewę masy dodać roztopioną czekoladę lub dżem pomarańczowy. Ostudzone ciasto polać polewą.
Smacznego!
Mandarynki i dynia? - mniam!:)
OdpowiedzUsuń