poniedziałek, 7 grudnia 2015

Ciasto dyniowo-mandarynkowe

Pyszne wilgotne ciasto o pięknym pomarańczowym kolorze i mandarynkowym zapachu. Wilgotność zachowuje przez kilka dni i jest wciąż mięciutkie. Przepis znalazłam w internecie i skorzystam z niego jeszcze nie raz, ponieważ ciasto znalazło uznanie w mojej rodzinie.





Składniki:

  • 250 g puree z dyni (ok. szklanki)
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka starta z 2 mandarynek
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do polewy: 50 g białej czekolady lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego

W garnku roztopić masło mieszając starać się, żeby się nie zagotowało. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać i odstawić. Dodać puree z dyni i skórkę startą z mandarynek, wymieszać i ostudzić. Odłożyć dwie łyżki masy do polewy. Do większości lekko ciepłej masy dodać żółtka i wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodawać do masy w trzech partiach delikatnie mieszając łyżką. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy delikatnie mieszając. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Do odłożonej na polewę masy dodać roztopioną czekoladę lub dżem pomarańczowy. Ostudzone ciasto polać polewą. 





Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...