Składniki:
- dowolna ilość dyni wybranej odmiany
Dynię przekroić i wydrążyć pestki, pokroić na kilka kawałków. Ułożyć w piekarniku na blachach wyłożonych papierem do pieczenia skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni celcjusza do miękkości dyni. Kiedy widelec lekko wejdzie w dynię tzn., że jest gotowa. Czasu pieczenia nie podaję, ponieważ zależy to od odmiany dyni (od 20 minut do 1 godziny). Ja najczęściej stosuję dynię hokkaido, która ma mięsisty miąższ o pięknym kolorze i zawiera mało wody. Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki, a następni zmiksować blenderem na jednolitą masę. Puree można przechowywać w lodówce około 5 dni. Puree również można rozdzielić na porcje i zamrozić, w ten sposób można przechowywać o wiele dłużej. Tak przygotowane puree można stosować do wszelkiego rodzaju wypieków, placków i racuchów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz