sobota, 17 grudnia 2016

Wielowarzywna surówka z białej rzodkwi

Zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu.







Składniki:

  • 40 dag białej rzodkwi
  • 10 dag marchwi
  • 10 dag pietruszki
  • 5 dag selera
  • 15 dag zielonego ogórka
  • 5 dag pora
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta suszonej papryki
  • oregano
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz cayenne
  • kilka kropel octu balsamicznego

Białą rzodkiew, seler, marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą rzodkiew posolić, a następnie odstawić na około 20 minut. Po tym czasie odcisnąć z powstałego soku. Ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę, pora obrać z nieładnych liści i drobno pokroić. Olej, oregano, ocet balsamiczny, pieprz, słodką paprykę i suszoną pietruszkę razem wymieszać.Wszystkie warzywa dobrze wymieszać z powstałym sosem i schłodzić w lodówce.









Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...