środa, 11 października 2017

Muffinki czekoladowe

Dzieci zażyczyły sobie babeczki czekoladowe, a czego nie robi się dla maluchów. Książka "Muffinki" do ręki i do pieczenia. Szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu. Rozchodziły się jeszcze ciepłe, a ile było przy tym radości. 







Składniki: (12 babeczek)
  • 80 g roztopionego masła
  • 80 g posiekanej gorzkiej czekolady 
  • 200 g mąki
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka

W jednej misce wymieszać mąkę z cukrami, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce wmieszać roztopione masło z jajkami i mlekiem. Suche składniki połączyć z mokrymi, dosypać czekoladę i wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 stopni Celcjusza około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika blachę, a po paru minutach wyjąć z formy i studzić na kratce.









Życzę Smacznego!



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...