Dzieci zażyczyły sobie babeczki czekoladowe, a czego nie robi się dla maluchów. Książka "Muffinki" do ręki i do pieczenia. Szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu. Rozchodziły się jeszcze ciepłe, a ile było przy tym radości.
Składniki: (12 babeczek)
- 80 g roztopionego masła
- 80 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 200 g mąki
- 100 g brązowego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 ml mleka
W jednej misce wymieszać mąkę z cukrami, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce wmieszać roztopione masło z jajkami i mlekiem. Suche składniki połączyć z mokrymi, dosypać czekoladę i wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 stopni Celcjusza około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika blachę, a po paru minutach wyjąć z formy i studzić na kratce.
Życzę Smacznego!
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń