Składniki: (forma 25-35)
Warstwa różowa:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 galaretki truskawkowe
- 300 ml gorącej wody
Warstwa truskawkowa:
- 800 g truskawek (ja dałam 1 litr zmiksowanych truskawek)
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 czubata łyżeczka żelatyny ( ja dałam 2 łyżeczki)
Warstwa śmietankowa:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 czubate łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
Dodatkowa:
- ok. 15 sztuk herbatników
- ok. 120 g biszkoptów
- 1 galaretka truskawkowa
Galaretki na masę różową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i ostudzić do temperatury pokojowej pamiętając, aby mieszać kilka razy, gdyż może powstać tzw. kożuch tylko, że na dnie naczynia.
W tym czasie naszykować blachę (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia) i dno wyłożyć herbatnikami. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, następnie małym strumieniem wlewać ostudzoną galaretkę nie przerywając miksowania. Powstałą masę wylać na herbatniki i wyrównać. Wstawić do lodówki, a w momencie,gdy masa prawie całkowicie stężeje wyłożyć biszkopty. Ważne, aby biszkopty przykleiły się do masy, a nie zatonęły w niej. Ponownie wstawić do lodówki.
Truskawki należy utrzeć na mus. Przelać do rondla i mocno podgrzać, ale nie gotować. Wsypać proszek galaretki i żelatynę, dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę truskawkową ostudzić i lekko tężejącą wylać na biszkopty tak, aby się nie poprzesuwały. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, gdy lekko się namoczy mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia, następnie ostudzić do temp. pokojowej.
Śmietankę na warstwę śmietanową ubić na pół sztywno, dodać cukier puder i miksować do czasu połączenia składników. Do masy śmietanowej delikatnie wlewać ostudzoną żelatynę nie przerywając miksowania. Wyłożyć szybko na masę truskawkową i wyrównać ( ja się trochę zagapiłam bo mi dziecko przeszkodziło i jest nie równo, gdyż masa zaczęła już tężeć). Wykończyłam ciasto galaretką, ale można również posypać tartą czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz