Składniki: (blacha 25x35)
Ciasto miodowe:
- 550 g mąki tortowej
- 2 jajka
- 150 g cukru pudru
- 200 g miodu
- 180 g margaryny lub masła
- 2 łyżeczki sody
Masa orzechowa:
- 300 g orzechów włoskich drobno posiekanych
- 100 g cukru
- 125 g margaryny
- 2 łyżki miodu
Krem budyniowy:
- 10 łyżek cukru
- 1 litr mleka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g miękkiego masła
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Ciasto:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Każdą część rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekę kolejno i myślę, że większość tak robi, ponieważ nie każdy ma trzy takie same blachy. Dwie część upiec same, a na trzecią część wyłożyć masę orzechową. Piec w temp. 180 stopni około 15 minut.
Masa orzechowa:
Cukier, margarynę i miód rozpuścić w rondelku. Dodać posiekane orzechy i podgrzewać do czasu, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wyłożyć na blat ciasta i upiec.
Krem budyniowy:
Obie mąki wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego mleka wlać rozmieszane w mleku mąki, dobrze mieszać aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i nadal ucierać. Połowę masy wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim plackiem i wyłożyć pozostały krem. Przykryć plackiem z orzechami. Schłodzić w lodówce
Najlepsze po 2-3 dniach.
Smacznego!
Witam robiłam dzisiaj ale placki mi wyszły strasznie twarde. Nie wiem czy tak ma być czy coś poszło nie tak
OdpowiedzUsuń