Składniki:
- udka kurczaka (ilość według potrzeb)
- ziemniaki (ilość według potrzeb)
- 1-2 marchewki
- sól
- pieprz
- przyprawa do ziemniaków lub sami dobieramy przyprawy (ja dałam czosnek granulowany, tymianek i paprykę słodką)
- przyprawa do kurczaka lub swoje ulubione przyprawy
- olej
Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki np. ćwiartki. Udka oczyścić, wypłukać, osuszyć i natrzeć solą i ulubionymi przyprawami lub przyprawą do kurczaka. Do ziemniaków dodać sól i wybrane przyprawy i trochę oleju, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na naczynie żaroodporne lub blachę wyłożyć ziemniaki i marchewkę, a następnie udka kurczaka. Ja miałam garstkę brukselki to też dodałam, przecież nie może się nic zmarnować. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C do miękkości warzyw i mięsa.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz