Składniki: (forma 21x21)
- 200 g puree z dyni
- 3/4 szklanki cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 cukier waniliowy
- 3 jajka
- 180 g masła
- 1 1/3 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Roztapiamy masło, odłożyć 4 łyżki cukru do ubicia białek a resztę dodać do masła i mieszając podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Po lekkim przestudzeniu dodać puree z dyni, żółtka i skórkę otartą z pomarańczy, dobrze wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami. Partiami dodawać mąkę do masy dyniowej i miksować na najniższych obrotach. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. pod koniec dodajemy pozostawione 4 łyżki cukru i ubijamy, aż powstanie lekka beza. Ubite białka dodajemy po łyżce do masy kakaowej i lekko mieszamy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej formy lub wyłożonej pergaminem. Piec 30-40 min w temp. 180 stopni. Ostudzone można polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz