niedziela, 3 stycznia 2016

Delikatny krupnik

Bardzo smaczna i pożywna zupa. Na wywarze z indyka i z drobną kaszą idealny krupnik dla dzieci.












Składniki:

  • kawałek indyka np. skrzydło, podudzie
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej
  • 4-5 ziemniaków 
  • kostka rosołowa opcjonalnie
Mięso umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą. Postawić na ogniu i obrać warzywa. Seler, por, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe dodać do garnka, a marchewkę pokroić w kostkę i również dodać. Po 20-30 minutach gotowania dodać kaszę. Obrać ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do garnka. Posolić i gotować do miękkości kaszy i ziemniaków. Doprawić pieprzem, solą i posypać natką pietruszki. 

Uwaga: Jeśli kawałek mięsa jest większy np. udziec należy dłużej gotować przed dodaniem kaszy i ziemniaków. Mięso obieram i dodaję do krupniku.







Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...