piątek, 22 stycznia 2016

Kotlety z kalafiora

 Kalafiora lubię w każdej postaci, niestety moje dzieci nie. Postanowiłam trochę przemycić do posiłku, aby nie wyczuły co jedzą.  Udało się kotlety kalafiorowe zjedzone.







Składniki:

  • kalafior (może być mrożony)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, następnie ostudzonego rozgnieść widelcem. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju lub surową zetrzeć na tarce. Jeśli dodamy surową posiekaną będzie twardawa, wyczuwalna w kotletach. Do rozgniecionego kalafiora dodać cebulę, jajko, przyprawy, natkę i bułki tartej tyle, aby było można formować kotlety. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce i smażyć na oleju na rumiano. Można podawać z ulubioną surówką.









Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...