czwartek, 7 stycznia 2016

Kluski leniwe

Pierogi, kopytka nazw jest kilka dla mnie to po prostu kluski. Można robić tylko z twarogiem, ale ja dodaję też ziemniaki. Przeważnie wykorzystuję te, które zostały z obiady lub specjalnie gotuję więcej, żeby potem nie marnować czasu i gotować specjalnie.






Składniki:

  • 250 g białego sera
  • 400-500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1-2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki pszennej


Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub rozgnieść w inny sposób. Ser też można przecisnąć przez praskę. Rozgniecione ziemniaki wymieszać z resztą składników, krótko wyrobić. Uformować wałeczki, trochę spłaszczyć i kroić ukośne kluski. Porcjami wrzucać na wrzącą, posoloną wodę i po wypłynięciu gotować około 2 minut. Ja podaję z masełkiem, cukrem i cynamonem. Można również z bułką tartą podsmażaną na maśle.






Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...