Pora na jesienny dżem o słonecznym kolorze pachnący pomarańczą. Dynia jest bogata w witaminy z grupy B i C, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, więc warto przygotować z niej trochę zapasów na zimę. Dżem lub puree z dyni idealnie sprawdzi się jako dodatek do różnych ciast i deserów np. czekoladowe ciasto z dynią lub ciasto dyniowo-mandarynkowe.
Składniki:
- 3 kg dyni
- 1/2 kg cukru
- sok z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1 kg jabłek
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 cm świeżego imbiru
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce o średnich oczkach lub zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 12 minut. Dodać sok i otartą skórkę z pomarańczy oraz obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę jabłka. Dodać cynamon i start na tarce świeży imbir. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do czasu ostygnięcia.
Polecam 10% zniżki na produkty #Ambition dla czytelników mojego bloga na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz