wtorek, 14 czerwca 2016

Młoda kapusta

Pyszna młoda kapustka pachnąca koperkiem, a do tego młode kartofelki, mniam mniam.
Do tej pierwszej młodej kapusty raczej nie dodaję żadnych dodatków prócz koperku i staram się jej nie zagęszczać.








Składniki:

  • 1 duża młoda kapusta lub dwie małe
  • pęczek koperku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól. pieprz, maggi
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy 


Kapustę obrać z wszystkich nieładnych liści, przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować. Przełożyć do garnka i dolać trochę wody, aby się nie przypaliła ( nie za dużo, ponieważ kapusta puści swoje soki). Dodać ziele angielskie, listki laurowe i trochę soli, gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek i troszkę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego do smaku. Przyprawić solą, pieprzem i maggi. Jeśli kapusta jest za rzadka można ją zagęścić zasmażką z mąki.









Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...