piątek, 1 lipca 2016

Deser z galaretką i truskawkami

Delikatny deser z serkami homogenizowanymi nie tylko ładnie wygląda, również dobrze smakuje. Trochę podobny do sernika na zimno, lecz dodane mleko w proszku nieco zmienia jego smak.
Zrobiłam w czterech dużych pucharkach, ale można podzielić na sześć lub nawet osiem mniejszych.









Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 300-500 g truskawek
  • 2 żółtka
  • 3 serki waniliowe (po 200 g każdy)
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny


Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na lśniącą masę. Dodajemy serki waniliowe, a następnie mleko w proszku i rozpuszczoną żelatynę. Całość mieszamy i rozlewamy do pucharków, po czym odstawiamy do lodówki. Truskawki drobno kroimy i układamy na zastygniętej masie z serków, zalewamy zimną galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.












Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...