wtorek, 24 kwietnia 2018

Drożdżówki z malinami i kruszonką

Już niedługo zaczną się pyszne owoce sezonowe i już nie mogę się doczekać, więc zrobiłam drożdżówki z malinami mrożonymi, ale można wykorzystać każde owoce.






Składniki: (9 sztuk)
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 60 g masła roztopionego
  • 12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych

Dodatkowo:
  • maliny lub inne owoce
  • ewentualnie 4 i 1/2 łyżeczki bułki tartej (jeśli wykorzystujemy np. truskawki lub śliwki)
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • cukier waniliowy

Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami lub z przygotowanym rozczynem z drożdży świeżych. Dodać resztę składników (zostawiając masło) i  wrobić ciasto, a na koniec dodać roztopiony tłuszcz. Wyrobić ponownie ciasto do czas, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułki i wyłożyć w sporych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i poczekać, aż podwoją swoją objętość. Następnie dnem szklanki zrobić w każdej bułce wgłębienie mocno przyciskając szklankę, ciasto powinno być bardzo cienkie w tym miejscu. We wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, a potem maliny lub inne owoce. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C około 20 minut do złotego koloru.





Życzę Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...