Często robię jabłecznik z tego przepisu, ale tym razem postanowiłam wypróbować nowy przepis, który znalazłam tu.
Składniki: (blacha 25x35)
Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka cukru pudru
- 1 i 1/2 masła
- 6 dużych żółtek
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa:
- 8-10 kwaskowatych jabłek
- 1/4 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryny
Pianka:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 budyń bez cukru (proszek budyniowy)
Dodatkowo:
- 3 łyżki bułki tartej
- ewentualnie cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do mąki, mieszać do momentu, aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na dwie części 1/3 i 2/3, zawinąć w filię i schłodzić w lodówce kilka godzin lub w zamrażalniku około 1 godziny.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić na półplasterki, wrzucić do garnka i dodać wodę, dusić przykryte koło 15 minut nie mieszając. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, ale nie rozgotowana.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na tarce zetrzeć do niej większą część ciasta. Lekko przygnieść ciasto dłonią i podpiec w piekarniku około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić.
Piana:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać proszek budyniowy i wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, a następnie piankę budyniową i zetrzeć na wierzch mniejszą część ciasta. Piec około 1 godziny, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przestudzone można posypać cukrem pudrem.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać i pokroić na półplasterki, wrzucić do garnka i dodać wodę, dusić przykryte koło 15 minut nie mieszając. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, ale nie rozgotowana.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na tarce zetrzeć do niej większą część ciasta. Lekko przygnieść ciasto dłonią i podpiec w piekarniku około 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić.
Piana:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać proszek budyniowy i wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, a następnie piankę budyniową i zetrzeć na wierzch mniejszą część ciasta. Piec około 1 godziny, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przestudzone można posypać cukrem pudrem.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz