wtorek, 5 grudnia 2017

Ciasto z chałki z malinami


Miałam kawałek czerstwej chałki i postanowiłam ją wykorzystać, ponieważ nic nie może się marnować. Zrobiłam takie jak to moje dzieci nazwały ciasto z malinami. Smaczne na ciepło, a także na zimno.









Składniki:
  • 1/2 czerstwej chałki
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru trzcinowego (użyłam Cukier Trzcinowy Dry Demerara Diamant)
  • 2 duże garście malin (użyłam mrożonych)

Chałkę pokroić na małe kawałki. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać cukier trzcinowy, proszek budyniowy i wymieszać. Pokrojoną chałkę zalać mlekiem z jajkami, wymieszać i pozostawić na około 30 minut, aby dobrze namiękła. Następnie przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego, a na wierzchu ułożyć maliny i lekko docisnąć dłonią. Piec w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut w temp. 180 stopni C.










Życzę Smacznego!

#cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant 


Złocista Kuchnia Diamant

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...