Miałam kawałek czerstwej chałki i postanowiłam ją wykorzystać, ponieważ nic nie może się marnować. Zrobiłam takie jak to moje dzieci nazwały ciasto z malinami. Smaczne na ciepło, a także na zimno.
Składniki:
- 1/2 czerstwej chałki
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 3 łyżki cukru trzcinowego (użyłam Cukier Trzcinowy Dry Demerara Diamant)
- 2 duże garście malin (użyłam mrożonych)
Chałkę pokroić na małe kawałki. Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać cukier trzcinowy, proszek budyniowy i wymieszać. Pokrojoną chałkę zalać mlekiem z jajkami, wymieszać i pozostawić na około 30 minut, aby dobrze namiękła. Następnie przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego, a na wierzchu ułożyć maliny i lekko docisnąć dłonią. Piec w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut w temp. 180 stopni C.
Życzę Smacznego!
#cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz