niedziela, 11 kwietnia 2021

Tort orzechowy z masą czekoladową, orzechową i migdałową

Przepis na ten super orzechowy tort znalazłam na tej stronie i choć jest trochę pracochłonny to z pewnością zadowoli nie jednego smakosza orzechowych wypieków. 









Składniki: (tortownica 26 cm)

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 130 g mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 200 g orzechów włoskich lub laskowych (można pomieszać)
  • 2 łyżki mocnej wystudzonej kawy lub kakao
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa czekoladowa, orzechowa i migdałowa: (wszystkie składniki razem)
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 opakowani cukru waniliowego
  • 4 łyżki mleka
  • 100 g płatków migdałów
  • 100 g orzechów włoskich i laskowych
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżeczki żelatyny
Poncz:
  • 200 ml mocnej kawy lub kakao
  • 2 łyżeczki cukru
  • 100 ml czystej wódki
Do dekoracji:
  • 100 g płatków migdałów
  • posypka czekoladowa


Przygotowanie:

Biszkopt:

Najlepiej dzień wcześniej przygotować biszkopt orzechowy, gdyż będzie się lepiej kroić.

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dosypujemy po łyżce cukru i ubijamy do momentu, aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Kolejno wlewamy 2 łyżki zaparzonej wystudzonej kawy, wymieszać. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzech dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką silikonową. Tortownicę wysmarować masłem i przelać do niej ciasto. Piec w piecyku nagrzanym do 170 stopni około 40-50 minut, ale należy pamiętać, że każdy piekarnik piecze inaczej i należy kontrolować czas pieczenia. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Ostudzony wyjąć z tortownicy, przeciąć na 3 blaty do tortu.

Masa czekoladowa:

Będzie nam potrzebne wziąść z głównej listy składników:
  • 4 łyżki serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem cukru pudru. Do serka mascarpone dodawać po łyżce przestudzonej czekolady i dokładnie mieszać trzepaczką, aż powstanie jednolita masa, a następnie schłodzić ją w lodówce. 

Masa orzechowa i migdałowa:

Będzie nam potrzebne z głównej listy składników
  • 100g orzechów rozdrobnionych w malakserze
  • 100g płatków migdałowych rozdrobnionych w malakserze

oraz na bazową masę śmietanową:

  • pozostały ser mascarpone
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier z dodatkiem wanilii lub cukier waniliowy 
  • 4 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny

Do szklanki wsypać żelatynę i zalać ją zimnym mlekiem, wymieszać i posostawić na około 10 minut do namoczenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę przelać do miski i ubić na sztywno, dosypać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać serek mascarpone i całość miksować.

Szklankę z namoczoną żelatyną włożyć do kąpieli z gorącą wodą. Mieszać żelatynę łyżką, aż się zrobi płynna.

Przygotowaną żelatynę dodawać po łyżce do masy śmietanowej nie przerywając miksowania. 

Z tak powstałej bazowej masy śmietanowej odłożyć 1/3 całości i dodać do niej zmiksowane orzechy i wymieszać. 

Do pozostałych 2/3 masy dodać zmiksowane płatki migdałowe i dokładnie wymieszać.

Przełożenie tortu:

Blat biszkoptu ułożyć na dnie i nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Następnie rozsmarować masą czekoladową, przykryć drugim krążkiem biszkoptu i lekko docisnąć. Również nasączyć 1/3 ponczu i wyłożyć masę orzechową, a potem przykryć ostatnią częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym ponczem i wierzch tortu oraz jego boki posmarować masą migdałową i ładnie wygładzić nadają mu kształtu. Teraz pora na dekorację, ale pozostawiam każdemu do wyboru. Kto jak chce i umie bo u mnie z tym kiepsko.








 
 
Zapraszam do polubienia mojego bloga

Każdy komentarz mile widziany i przyjmę go z pokorą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...