- 8 jajek
- 130 g mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 200 g orzechów włoskich lub laskowych (można pomieszać)
- 2 łyżki mocnej wystudzonej kawy lub kakao
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 2 opakowani cukru waniliowego
- 4 łyżki mleka
- 100 g płatków migdałów
- 100 g orzechów włoskich i laskowych
- 6 łyżek cukru pudru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżeczki żelatyny
- 200 ml mocnej kawy lub kakao
- 2 łyżeczki cukru
- 100 ml czystej wódki
- 100 g płatków migdałów
- posypka czekoladowa
- 4 łyżki serka mascarpone
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 100g orzechów rozdrobnionych w malakserze
- 100g płatków migdałowych rozdrobnionych w malakserze
oraz na bazową masę śmietanową:
- pozostały ser mascarpone
- 400 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- cukier z dodatkiem wanilii lub cukier waniliowy
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżeczki żelatyny
Do szklanki wsypać żelatynę i zalać ją zimnym mlekiem, wymieszać i posostawić na około 10 minut do namoczenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę przelać do miski i ubić na sztywno, dosypać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać serek mascarpone i całość miksować.
Szklankę z namoczoną żelatyną włożyć do kąpieli z gorącą wodą. Mieszać żelatynę łyżką, aż się zrobi płynna.
Przygotowaną żelatynę dodawać po łyżce do masy śmietanowej nie przerywając miksowania.
Z tak powstałej bazowej masy śmietanowej odłożyć 1/3 całości i dodać do niej zmiksowane orzechy i wymieszać.
Do pozostałych 2/3 masy dodać zmiksowane płatki migdałowe i dokładnie wymieszać.
Przełożenie tortu:
Blat biszkoptu ułożyć na dnie i nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Następnie rozsmarować masą czekoladową, przykryć drugim krążkiem biszkoptu i lekko docisnąć. Również nasączyć 1/3 ponczu i wyłożyć masę orzechową, a potem przykryć ostatnią częścią biszkoptu i lekko docisnąć. Nasączyć pozostałym ponczem i wierzch tortu oraz jego boki posmarować masą migdałową i ładnie wygładzić nadają mu kształtu. Teraz pora na dekorację, ale pozostawiam każdemu do wyboru. Kto jak chce i umie bo u mnie z tym kiepsko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz