- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka:
- 2 galaretki cytrynowe
- 750ml wrzącej wody
- 500ml śmietanki 30%
- 500g mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
Nasączenie:
- pół szklanki ciepłej wody
- sok z połowy cytryny
- łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 5-6 sztuk bananów
- sok z cytryny
- dżem morelowy, brzoskwiniowy lub porzeczkowy
- czekolada mleczna
Białka oddzielić od żółtek i ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę . Następnie dodawać po trochu cukier ciągle ubijając. Dodawać po jednym żółtku miksując. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko przesiać do ubitej masy i delikatnie mieszać szpatułką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu ciast przekroić na dwa blaty. Można również biszkopt upiec dzień wcześniej wtedy lepiej się kroi. Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i zostawić do wystudzenia. Wymieszać wodę z sokiem z połowy cytryny i cukrem pudrem. Nasączyć dolny blat i posmarować 3-4 łyżkami dżemu. Banany przekroić na pół wzdłuż, posmarować sokiem z cytryny z obu stron i układać jeden obok drugiego na biszkopcie. Najlepiej wybrać jak najmniej zakrzywione banany i jak najdłuższe, wtedy wygodniej się układa. Ułożone banany zalać tężejącą galaretką i wstawić na 2 godziny do lodówki. Dobrze chłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i wymieszać. Na koniec dodać cukier. Tak przygotowaną masę wyłożyć na galaretkę z bananami, zostawić trochę, aby posmarować wierzchu ciasta. Górny blat delikatnie nasączyć, od tej strony, od której jest przekrojony. Ułażyć go na masie i delikatnie docisnąć, aby wszystko się ładnie połączyło. Wierzch posmarować resztą masy i posypac startą czekoladą. Wstawić na noc do lodówki. Polecam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz