poniedziałek, 17 czerwca 2019

Makaron w sosie śmietanowym z pieczarkami i brokułami

Bardzo lubię takie posiłki szybko i smacznie. Z serii dań co było w lodówce.











Składniki:
  • 200 g makaronu (użyłam penne)
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 brokuła
  • około 15 pieczarek
  • 1 cebula
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sos sojowy
  • szczypta imbiru
  • papryka słodka około 1/2 łyżeczki
  • bazylia około 1/2  łyżeczki
  • oregano około 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz



Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na rozgrzany olej i chwilę podsmażać. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i dodać do cebuli, podsmażać aż się zrumienić. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i dodać do cebuli z mięsem, razem podsmażać do chwili, aż pieczarki nabiorą złotego koloru. W tym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie al dente, pamiętając aby nie był za miękki.Tak samo zrobić z brokułem podzielonym na różyczki. Do podsmażonych pieczarek dolać śmietankę i razem dusić chwilę, aż zacznie gęstnieć.  Ugotowany makaron i brokuły dodać do sosu z pieczarkami, przyprawić imbirem, pieprzem, sosem sojowym, papryką, oregano i bazylią. Wszystko razem wymieszać, aby makaron i brokuły ładnie się pokryły sosem. Chwilę razem gotować, aby makaron przeszedł smakiem sosu. Ewentualnie można zagęścić 1/2 łyżki mąki wymieszaną z wodą. Dosolić jeśli to konieczne i smacznego.










Życzę Smacznego!





Będzie mi miło jeśli polubisz moją stronę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...