Szybka przekąska lub deser dla małych i dużych z sezonowym rabarbarem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 2-3 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki mleka
- olejek cytrynowy
- 2-3 łodygi rabarbaru
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, mleko oraz zapach cytrynowy. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Gotowym ciastem napełniamy przygotowane foremki sylikonowe lub papilotki papierowe włożone do specjalnej formy na muffiny. Pamiętać, aby ciasta była nalane do 3/4 wysokości, a może być nawet mniej. Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu babeczek. Piec w nagrzanym piekarniku około 25 minut w temp. 170 stopni C, ale każdy piekarnik piecze inaczej więc należy obserwować i w razie czego wyłączyć wcześniej.
Życzę Smacznego!
Będzie mi miło jeśli polubisz moją stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz