Jedna z pierwszych wiosennych zup to z młodej kapusty z koperkiem. Polecam
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 4-5 ziemniaków
- około 1,5 litra bulionu lub woda np. ćwiartka z kurczaka
- 3 łyżki masła
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- ewentualnie łyżeczka kminku mielonego
Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Jeśli nie mamy gotowego bulionu należy przygotować wywar. Kawałek dowolnego mięsa włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować na średnim ogniu, jeśli powstaną szumowiny należy je zdjąć szumówką. Następnie dodać 2-3 listki laurowe, włoszczyznę ( ja dodaję liście pietruszki, lubczyku, selera i pora zwinięte i związane nitką). Marchewkę pokroić w plasterki i dodać do wywaru, a także zeszkloną cebulkę razem z masłem. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i również dodać do wywaru. Kapustę obrać z pierwszych liści i pokroić niezbyt drobno, dodać do garnka i gotować jeszcze chwilę do momentu, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać posiekany koperek i przyprawić.
Życzę Smacznego!
Będzie mi miło jeśli polubisz moją stronę
Jestem wielką fanką kapusty, więc z miłą chęcią wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuń