czwartek, 1 marca 2018

Bułki na kefirze

Bułki na kefirze to fajne domowe pieczywo idealne na śniadanie lub kolację. 









Składniki: (10 bułek)
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 25 g drożdży świeżych
  • 220 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do miski z mąką dodać kefir w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone drożdże. Całość zagnieść, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części  i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i pozostawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Naciąć bułki i piec 15-20 minut w temp. 200 stopni C. 







Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...