Bułki na kefirze to fajne domowe pieczywo idealne na śniadanie lub kolację.
Składniki: (10 bułek)
- 600 g mąki pszennej
- 250 ml kefiru
- 25 g drożdży świeżych
- 220 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i cukier. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać olej. Do miski z mąką dodać kefir w temperaturze pokojowej oraz rozpuszczone drożdże. Całość zagnieść, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i uformować bułki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, oprószyć mąką i pozostawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Naciąć bułki i piec 15-20 minut w temp. 200 stopni C.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz