Sernik królewski to tradycyjny polski sernik na kakaowym spodzie, pokryty kruszonką z tego samego ciasta. Należy do serników ciężkich, wilgotnych i łatwych w przygotowaniu. Ja tym razem skorzystałam z przepisu, który znalazłam na blogu sio-smiutki, ponieważ zaciekawił mnie troszkę inną recepturą. Sernik wyszedł bardzo fajny i polecam na wszelkie okazje.
Składniki: (blacha 20x30)
Ciasto:
- 400 g mąki
- 200 g rozpuszczonej margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
Masa serowa:
- 1 kg białego sera ( lub dobrego ser z wiaderka)
- 2,5 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- olejek migdałowy
Przygotowanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki razem wymieszać, a następnie zagnieść do momentu połączenia składników. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie powoli dodawać ser. Gdy masa jest dobrze wymieszana dodać olejek i mąkę, a potem białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wszystko razem wymieszać.
Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Wyłożyć masę serową i zetrzeć pozostałe ciasto na wierzch. Piec w temp około 170 stopni około 40 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec jeszcze 20 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz