środa, 28 marca 2018

Sernik królewski

Sernik królewski to tradycyjny polski sernik na kakaowym spodzie, pokryty kruszonką z  tego samego ciasta. Należy do serników ciężkich, wilgotnych i łatwych w przygotowaniu. Ja tym razem skorzystałam z przepisu, który znalazłam na blogu sio-smiutki, ponieważ zaciekawił mnie troszkę inną recepturą. Sernik wyszedł bardzo fajny i polecam na wszelkie okazje.







Składniki: (blacha 20x30)

Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 200 g rozpuszczonej margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
Masa serowa:
  • 1 kg białego sera ( lub dobrego ser z wiaderka)
  • 2,5 szklanki cukru pudru 
  • 6 jajek
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • olejek migdałowy

Przygotowanie:

Ciasto:
Wszystkie składniki razem wymieszać, a następnie zagnieść do momentu połączenia składników. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. 

Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie powoli dodawać ser. Gdy masa jest dobrze wymieszana dodać olejek i mąkę, a potem białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wszystko razem wymieszać. 

Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Wyłożyć masę serową i zetrzeć pozostałe ciasto na wierzch. Piec w temp około 170 stopni około 40 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 160 stopni i piec jeszcze 20 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku.







Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...