Danie obiadowe szybkie w przygotowaniu, a syte i smaczne. Potrawa ma jeszcze jedną zaletę - mało naczyń do zmywania. Polecam używać ryżu dobrej jakości, aby nie było problemu z surowymi ziarenkami.
Składniki:
- 5-6 pałek z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 szklanka ryżu (najlepiej do risotto)
- około 450 g dowolnej mieszanki warzyw mrożonych
- 2 szklanki bulionu dobrze doprawionego
- łyżka masła do wysmarowania formy
Kurczaka natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem, odstawić na kilka godzin np. na noc w zamkniętym pojemniku. Naczynie żaroodporny wysmarować dokładnie masłem. Na dno naczynia wsypać suchy ryż, a następnie mrożone warzywa. Zalać bulionem, a na wierzchu ułożyć przyprawione pałki kurczaka. Piec w temp. 180 stopni C około 60 minut.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz