Sernik królewski to jeden z tradycyjnych polskich wypieków. Sernik składa się z dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego i masy serowej w środku.
Idealny na święta lub inne okoliczności.
Składniki: (blacha 20x30)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy
Z podanych składników przygotować ciasto. Najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć folią i włożyć do zamrażalnika, aby się schłodziło.
W tym czasie przygotować masę serową: Miękkie masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut na białą i puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Na koniec dodać proszek budyniu i wymieszać. W oddzielnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć jedną część ciasta i podziurkować widelcem. Następnie wyłożyć masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 45 minut w piecyku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Życzę Smacznego!
Będzie mi miło jeśli polubicie mojego bloga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz