środa, 9 stycznia 2019

Sernik królewski



Sernik królewski to jeden z tradycyjnych polskich wypieków. Sernik składa się z dwóch warstw kakaowego ciasta kruchego i masy serowej w środku. 
Idealny na święta lub inne okoliczności.







Składniki: (blacha 20x30)

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 jajka

Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy

Z podanych składników przygotować ciasto. Najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, owinąć folią i włożyć do zamrażalnika, aby się schłodziło.
W tym czasie przygotować masę serową: Miękkie masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut na białą i puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Na koniec dodać proszek budyniu i wymieszać. W oddzielnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć jedną część ciasta i podziurkować widelcem. Następnie wyłożyć masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec około 45 minut w piecyku nagrzanym do temp. 180 stopni. 








Życzę Smacznego!


Będzie mi miło jeśli polubicie mojego bloga.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...