Schab gotowany w sosie porowym z marchewką to fajny pomysł na mięso do obiadu.
Składniki:
- około 700 g schabu
- 500 ml wody lub bulionu
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- słodka papryka, oregano, pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego (jeśli używamy wody, a nie bulionu)
W garnku na rozgrzanym maśle i oliwie poddusić pokrojonego pora, dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać wodą z sosem sojowym lub bulionem, dodać przyprawy i zagotować. Schab pokroić na plastry grubości około 1 cm i włożyć do gotującego wywaru. Zagotować ponownie i zmniejszyć ogień, gotować razem około 30 minut. W połowie gotowania obrócić mięso na drugą stronę. Dodać obraną i pokrojoną marchew, dalej gotować około 45 minut. Przesiane mąki dodać do sosu i dokładnie wymieszać, zagotować.
Życzę Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojego bloga
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz