poniedziałek, 10 grudnia 2018

Schab w sosie z porem i marchewką

Schab gotowany w sosie porowym z marchewką to fajny pomysł na mięso do obiadu.







Składniki:
  • około 700 g schabu
  • 500 ml wody lub bulionu
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • słodka papryka, oregano, pieprz
  • 3 łyżki sosu sojowego (jeśli używamy wody, a nie bulionu)


W garnku na rozgrzanym maśle i oliwie poddusić pokrojonego pora, dodać posiekany czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażać. Zalać wodą z sosem sojowym lub bulionem, dodać przyprawy i zagotować. Schab pokroić na plastry grubości około 1 cm i włożyć do gotującego wywaru. Zagotować ponownie i zmniejszyć ogień, gotować razem około 30 minut. W połowie gotowania obrócić mięso na drugą stronę. Dodać obraną i pokrojoną marchew, dalej gotować około 45 minut. Przesiane mąki dodać do sosu i dokładnie wymieszać, zagotować.








Życzę Smacznego!



Zapraszam do polubienia mojego bloga






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...