Łatwa, pożywna i smaczna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to fajny pomysł na obiad lub kolację.
Składniki:
- około 1 kg ziemniaków
- 300-400 g kiełbasy
- 200 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 300 ml śmietany 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- ewentualnie szczypiorek
- olej
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości około pół centymetra. Na osoloną gotującą wodę wrzucić pokrojone ziemniaki gotować 5-7 minut. Ugotowane ziemniaki odsączyć z wody. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub kostkę i dodać do cebuli. Razem podsmażyć do zrumienienia kiełbasy i zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie wyłożyć 1/3 ziemniaków, następnie 1/2 kiełbasy. Ponownie 1/3 ziemniaków i resztę kiełbasy, a na wierzchu resztę ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać w temp. 170 stopni przez około 30 minut. Ja posypałam wierzch pokrojonym szczypiorkiem, a także dodałam trochę do środka zapiekanki.
Życzę Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz