sobota, 17 lutego 2018

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Łatwa, pożywna i smaczna zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to fajny pomysł na obiad lub kolację.







Składniki:
  • około 1 kg ziemniaków
  • 300-400 g kiełbasy
  • 200 g żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 300 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ewentualnie szczypiorek
  • olej

Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki grubości około pół centymetra. Na osoloną gotującą wodę wrzucić pokrojone ziemniaki gotować 5-7 minut. Ugotowane ziemniaki odsączyć z wody. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju. Kiełbasę pokroić w półplasterki lub kostkę i dodać do cebuli. Razem podsmażyć do zrumienienia kiełbasy i zdjąć z ognia. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Na dnie wyłożyć 1/3 ziemniaków, następnie 1/2 kiełbasy. Ponownie 1/3 ziemniaków i resztę kiełbasy, a na wierzchu resztę ziemniaków. Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylać na wierzch zapiekanki. Zapiekać w temp. 170 stopni przez około 30 minut. Ja posypałam wierzch pokrojonym szczypiorkiem, a także dodałam trochę do środka zapiekanki.








Życzę Smacznego!





Zapraszam do polubienia mojej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...