poniedziałek, 26 lutego 2018

Kurczak w sosie dyniowo-porowym


Szybki, prosty i słoneczny obiad dla zapracowanych lub dla tych co nie lubią stać przy kuchence. 






Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 por
  • 300-400 g dyni (drobno pokrojonej lub startej)
  • 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
  • łyżka natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • około 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz, sól
  • papryka słodka
  • szczypta imbiru
  • szczypta tymianku
  • 2 łyżki oleju lub masła


Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Posypać solą i pieprzem i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju, dodać pokrojonego dosyć drobno pora. Po chwili dodać przygotowaną dynię, jeśli sos będzie za gęsty podlać trochę wodą (u mnie nie było to konieczne, ponieważ używała mrożonej dyni, która puściła swoje soki). Dusić do momentu, aż dynia się rozpadnie. Następnie dodać śmietanę i przyprawy, zagotować i dodać natkę pietruszki. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko.







Życzę Smacznego!


Zapraszam do polubienia mojej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...