piątek, 9 lutego 2018

Chleb pszenno-żytni bez zagniatania





Składniki: (2 większe keksówki)
  • 1 kg mąki ( ja użyłam pół na pół pszennej z żytnią)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki otrąb owsianych
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki słonecznika
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 litr ciepłej wody

Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszać do czasu połączenia składników, można zrobić to łyżką. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przemieszać łyżką i rozłożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą keksówek. Ugnieść mokrą ręką lub łyżką i wygładzić powierzchnię. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia, spryskać wodą i posypać np. słonecznikiem lub otrębami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 230 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu zostawić na 5 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie wyjąć z foremek i studzić na kratce.










Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...