Składniki: (2 większe keksówki)
- 1 kg mąki ( ja użyłam pół na pół pszennej z żytnią)
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki otrąb owsianych
- 50 g drożdży
- 3 łyżki słonecznika
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 litr ciepłej wody
Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszać do czasu połączenia składników, można zrobić to łyżką. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie przemieszać łyżką i rozłożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą keksówek. Ugnieść mokrą ręką lub łyżką i wygładzić powierzchnię. Zostawić na 20 minut do wyrośnięcia, spryskać wodą i posypać np. słonecznikiem lub otrębami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 230 stopni C około 50 minut. Po upieczeniu zostawić na 5 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie wyjąć z foremek i studzić na kratce.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz