Kiedy znalazłam przepis na to ciasto postanowiła go wypróbować, ponieważ bardzo lubimy wszystkie orzechowce. Ciasto miodowe, biszkopt orzechowy, orzechy i delikatna nutka kawowa. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ładnie się kroi i prezentuje. Najlepsze po 2-3 dniach jak większość ciast miodowych.
Składniki: (blacha 25x35)
Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto miodowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
Glazura orzechowa:
- 250 g pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 200 g masła
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- likier orzechowy -wedle uznania
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy:
Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni C.
Ciasto miodowe:
Jajka roztrzepać z cukrem, sodą i miodem, Margarynę posiekać nożem z mąką, a następnie dodać masę jajeczną i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i wyłożyć dno blachy, jedną część upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Drugą część wyłożyć na dno blachy i wyłożyć przygotowaną glazurę orzechową.
Glazura orzechowa:
Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku do momentu zagotowanie, należy zamieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło i ładnie pokryło orzechy. Wyłożyć na jedną część ciasta i upiec na złoty kolor.
Masa budyniowa:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Kawę rozpuszczalną zalać niewielką ilością wody. Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu. Na końcu dodać kawę, orzechy i alkohol, wymieszać.
Przełożenie ciasta:
Placek miodowy z orzechami + 1/2 masy budyniowej + biszkopt orzechowy + 1/2 masy budyniowej + placek miodowy + dowolna polewa i dekoracja
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz