niedziela, 28 stycznia 2018

Ciasto potrójnie orzechowe

Kiedy znalazłam przepis na to ciasto postanowiła go wypróbować, ponieważ bardzo lubimy wszystkie orzechowce. Ciasto miodowe, biszkopt orzechowy, orzechy i delikatna nutka kawowa. Ciasto nie jest zbyt słodkie, ładnie się kroi i prezentuje. Najlepsze po 2-3 dniach jak większość ciast miodowych.








Składniki: (blacha 25x35)

Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
Glazura orzechowa:
  • 250 g pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • likier orzechowy -wedle uznania
Przygotowanie:

Biszkopt orzechowy:
Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę tartą, zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20-25 minut w temp. 180 stopni C.

Ciasto miodowe:
Jajka roztrzepać z cukrem, sodą i miodem, Margarynę posiekać nożem z mąką, a następnie dodać masę jajeczną i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozwałkować i wyłożyć dno blachy, jedną część upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Drugą część wyłożyć na dno blachy i wyłożyć przygotowaną glazurę orzechową.

Glazura orzechowa:
Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku do momentu zagotowanie, należy zamieszać co jakiś czas, aby się nie przypaliło i ładnie pokryło orzechy. Wyłożyć na jedną część ciasta i upiec na złoty kolor. 

Masa budyniowa:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Kawę rozpuszczalną zalać niewielką ilością wody. Miękkie masło utrzeć na jasną i puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu. Na końcu dodać kawę, orzechy i alkohol, wymieszać.

Przełożenie ciasta:
Placek miodowy z orzechami + 1/2 masy budyniowej + biszkopt orzechowy + 1/2 masy budyniowej + placek miodowy + dowolna polewa i dekoracja




 


Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...