piątek, 5 stycznia 2018

Ciasto dyniowe z czekoladą

Duża porcja ciasta dyniowego z kawałkami czekolady i orzechami zadowoli wszystkich łasuchów. Wilgotne i mięciutkie idealne do kawy lub herbaty.






Składniki: (użyłam blachy 35x25, ale mogą być 3 keksówki 23x12)
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 450 g puree z dyni
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady


W dużym naczyniu połączyć jajka z puree z dyni, cukrem, olejem i wodą. Zmiksować na jednolitą masę, a następnie wmieszać mąkę, cynamon, sól, i gałkę muszkatołową. Dodać czekoladę, orzechy i wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 1 godz. w temp. 170 stopni C. Do czasu suchego patyczka.





Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...