Duża porcja ciasta dyniowego z kawałkami czekolady i orzechami zadowoli wszystkich łasuchów. Wilgotne i mięciutkie idealne do kawy lub herbaty.
Składniki: (użyłam blachy 35x25, ale mogą być 3 keksówki 23x12)
- 4 jajka
- 2/3 szklanki wody
- 3 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 450 g puree z dyni
- 3,5 szklanki mąki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
W dużym naczyniu połączyć jajka z puree z dyni, cukrem, olejem i wodą. Zmiksować na jednolitą masę, a następnie wmieszać mąkę, cynamon, sól, i gałkę muszkatołową. Dodać czekoladę, orzechy i wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 1 godz. w temp. 170 stopni C. Do czasu suchego patyczka.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz