środa, 10 stycznia 2018

Ciasto orzechowo-adwokatowe

Ciasto orzechowe przełożone kremem ajerkoniakowym i pyszną masą krówkową nie jest zbyt słodkie i dałam mniej alkoholu, niż w oryginalnym przepisie, więc krem nie ma bardzo intensywnego smaku. 






 


Składniki: (blacha 24x24)

Biszkopt orzechowy:
  • 100 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mielonych orzechów włoskich
Krem ajerkoniakowy:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 litra śmietanki 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 200 ml ajerkoniaku (w oryginale 350 ml)
Dodatkowo:
  • puszka masy krówkowej
  • kilka kostek białej i gorzkiej czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Biszkopt: 
Jajka ubijać z cukrem pudrem około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25-30 minut w temp. 180 stopni C. 
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Polecam choć trochę nasączyć biszkopt np. samą herbata lub z alkoholem.

Krem:
Miękkie masło zmiksować na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania powoli dolewać ajerkoniak. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i dodawać powoli do masy maślanej. Żelatynę zalać niewielką ilością wody, aby napęczniała, a następnie dolać wrzątku i dobrze wymieszać. Miksując krem dolewać żelatynę, jeśli masa jest dość rzadka pozostawić na kilka minut, aby lekko stężała. 

Masę krówkową lekko podgrzać we wrzątku, aby lepiej się rozprowadzała na cieście.

Na pierwszy blat ciasta posmarować 3/4 kremu ajerkaniakowego, na to rozprowadzić masę krówkową, przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i udekorować startą czekoladą. Wstawić do lodówki, aby stężało.






Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...