Kiedy znalazłam przepis na ten chleb w internecie byłam bardzo ciekawa jego smaku, ze względu na dodatek twarogu. Muszę przyznać, że twaróg jest nie wyczuwalny w smaku, a chleb jest lekko wilgotny i długo pozostaje świeży.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 1 łyżeczka soli
- 330 ml letniej wody
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 200 g twarogu półtłustego
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, twaróg i sól. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy około 3-5 minut (można mikserem), aż ciasto będzie elastyczne. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki. Rano wyciągamy ciasto z lodówki około 20 minut przed włożeniem do piekarnika, aby osiągnęło temp. pokojową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i przez 20 minut piec w temp. 200 stopni, a następnie zmniejszyć temp. do 190 stopni i piec jeszcze 20 minut. Po upieczeniu chleb studzić na kratce.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz