Wilgotny biszkopt, lekko kwaskowa masa cytrynowa, brzoskwinie i pianka ze śmietanki to ciasto dla lubiących mniej słodkie ciasta i nie tylko.
Składniki: (blacha 25x35)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki przegotowanej zimnej wody
Masa cytrynowa:
- 2,5 cytryny
- 1,5 szklanki wody
- 2 budynie waniliowe
- 1 i 1/2 szklanki cukru (można dodać mniej i ewentualnie dosładzić w trakcie ucierania)
- 250 g masła
Pianka śmietankowa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń
- herbatniki
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temp.180 stopni C.
Masa cytrynowa:
Do wyciśniętego soku z cytryn dodać wodę, odlać 1/2 szklanki, a resztę zagotować. Do odlanej części wsypać budyń i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do gotującej się części i zagotować ciągle mieszając. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć i po łyżce dodawać zimny budyń.
Pianka śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder, a następnie ostudzoną żelatynę. Brzoskwinie dobrze odsączyć i pokroić w kostkę.
Na biszkopt wyłożyć masę cytrynową, ułożyć herbatniki, a następnie brzoskwinie i piankę śmietankową. Wstawić do lodówki.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz