czwartek, 18 stycznia 2018

Cytrynowiec z brzoskwiniami

Wilgotny biszkopt, lekko kwaskowa masa cytrynowa, brzoskwinie i pianka ze śmietanki to ciasto dla lubiących mniej słodkie ciasta i nie tylko. 







Składniki: (blacha 25x35)

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przegotowanej zimnej wody
Masa cytrynowa:
  • 2,5 cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (można dodać mniej i ewentualnie dosładzić w trakcie ucierania)
  • 250 g masła
Pianka śmietankowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • herbatniki

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, cukier i ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temp.180 stopni C.

Masa cytrynowa:
Do wyciśniętego soku z cytryn dodać wodę, odlać 1/2 szklanki, a resztę zagotować. Do odlanej części wsypać budyń i dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do gotującej się części i zagotować ciągle mieszając. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć i po łyżce dodawać zimny budyń. 

Pianka śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder, a następnie ostudzoną żelatynę. Brzoskwinie dobrze odsączyć i pokroić w kostkę.

Na biszkopt wyłożyć masę cytrynową, ułożyć herbatniki, a następnie brzoskwinie i piankę śmietankową. Wstawić do lodówki.





Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...