Pyszne śledzie słodko-kwaśne odpowiednie na każdą imprezę i święta. Można przygotować je znacznie wcześniej i będą jeszcze lepsze.
Składniki:
- 400 g solonych filetów śledziowych
- 2 marchewki
- 1 średnia cebula
- 200 ml wody
- 100 ml octu 10%
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki cukru
- 3 listki laurowe
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. W tym czasie przygotować zalewę: wodę zagotować, zestawić z ognia i dodać cukier, ocet i sól, dobrze wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na ćwierć talarki. Posiekaną marchewkę i pokrojoną cebule, olej i pieprz mielony dodać do pokrojonych śledzi. Delikatnie wymieszać i przełożyć do litrowego słoika dodając ziele angielskie i liście laurowe. Zalać śledzie ostudzoną zalewą, zakręcić i wstawić do lodówki. Śledzie muszą się przegryzać minimum 24 godziny, a stać w lodówce mogą kilka dni.
Życzę Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz