wtorek, 23 stycznia 2018

Śledzie po wiejsku

Pyszne śledzie słodko-kwaśne odpowiednie na każdą imprezę i święta. Można przygotować je znacznie wcześniej i będą jeszcze lepsze.






Składniki:
  • 400 g solonych filetów śledziowych
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml wody
  • 100 ml octu 10%
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 listki laurowe
  • 6-7 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu



Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. W tym czasie przygotować zalewę: wodę zagotować, zestawić z ognia i dodać cukier, ocet i sól, dobrze wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na ćwierć talarki. Posiekaną marchewkę i pokrojoną cebule, olej i pieprz mielony dodać do pokrojonych śledzi. Delikatnie wymieszać i przełożyć do litrowego słoika dodając ziele angielskie i liście laurowe. Zalać śledzie ostudzoną zalewą, zakręcić i wstawić do lodówki. Śledzie muszą się przegryzać minimum 24 godziny, a stać w lodówce mogą kilka dni.





Życzę Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...