czwartek, 16 lutego 2017

Chleb pszenny wieloziarnisty


Prosty i mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Upiec i gotowe. Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni.








Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej
  • 500 ml letniej wody
  • 25 g drożdży
  • 3 łyżki otrąb pszennych lub innych
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1,5  łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ewentualnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Do kubka rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru i zalać kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do dużej miski wsypać obie mąki, wlać wodę i rozczyn drożdżowy. Wsypać wszystkie nasiona i otręby, a także sól i ewentualnie zioła prowansalskie. Drewnianą łyżką wymieszać dokładnie wszystkie składniki, aż powstanie dość rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto wyrośnie. Około 50 minut, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej otrębami dużej keksówki. Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię ciasta i posypać dowolnymi ziarnami np. słonecznikiem. Ponownie przykryć i odstawić, aby wyrosło. Piecyk nagrzać do temp. 190-200 stopni C. Piec około 50 minut. Po upieczeniu wyjąć z blachy i studzić na kratce.










 Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...